Διαχειρίσου σοφά το παρόν
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

23 Μάιος 2017

Ολοκληρώθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Θεσσαλονίκης ο όγδοος κύκλος ταχύρυθμων μαθημάτων της ρωσικής ως ξένης γλώσσας, απευθυνόμενων σε εκείνους, που απασχολούνται εργασιακά στο πεδίο της εστίασης και του τουρισμού.

Στις 16 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Θεσσαλονίκης η τελική εκδήλωση αποφοίτησης με αφορμή την ολοκλήρωση του 8ου τακτικού κύκλου ταχύρυθμων μαθημάτων της ρωσικής ως ξένης γλώσσας (επίπεδο Α1), τα οποία διεξήχθησαν στο χώρο του μεγάρου το α΄ τετράμηνο του 2017. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν σ’ εκείνους, που τα παρακολούθησαν, τα σχετικά Πιστοποιητικά για την επιτυχή συμμετοχή τους στα μαθήματα αυτά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, κος Δημαρέλος Σ., ο μορφωτικός ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κος Ποτάπωφ Β., ο εκπρόσωπος του επιχειρηματικού ομίλου «Holding Mouzenidis Group» κος Παρασκευόπουλος Β. κ.α. Άπαντες οι επίσημοι προσκεκλημένοι υπογράμμισαν, πως τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία αναφέρονται στο πεδίο του τουρισμού, είναι εξαιρετικά επίκαιρα, ενώ περαιτέρω επεσήμαναν και το υψηλό επίπεδο της προετοιμασίας εκείνων που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο.

Ήδη σήμερα επί τέσσερα συναπτά έτη το διδακτικό προσωπικό του κέντρου ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word» με την οικονομική υποστήριξη του επιχειρηματικού ομίλου «Holding Mouzenidis Group» και σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης δίνουν σάρκα και οστά στην επιθυμία εκατοντάδων ενδιαφερομένων, που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τα εν λόγω μαθήματα, να έρθουν σε επαφή με τη ρωσική γλώσσα και το ρωσικό πολιτισμό.

Σε τι συνίσταται όμως το μυστικό της επιτυχίας των συγκεκριμένων μαθημάτων;

Είναι προφανές, ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη δυναμική. Πρωτύτερα δε, είναι αδύνατο να λησμονούμε τους ισχυρούς και μακραίωνους πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και ιστορικούς μας δεσμούς. Εδώ και μερικά χρόνια, η Ελλάδα καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους εκτός συνόρων προορισμούς, που επιλέγουν οι Ρώσοι για τις θερινές διακοπές τους, ενώ στο χώρο της τουριστικής επιχειρηματικότητας τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού ολοένα και περισσότερο έχουν αρχίσει να προβάλλουν ως βασικό απαιτούμενο προσόν για την πρόσληψη στην εργασία τη γνώση της ρωσικής γλώσσας. Η επιτυχία της ελληνικής επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών, είναι σήμερα άμεσα συνυφασμένη με το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού, που θα κληθεί να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές. Το «μιλάω ρωσικά» καθίσταται σταδιακά όρος ανεπαρκής, καθώς το σημαντικό πλέον είναι το ΠΩΣ «μιλάω ρωσικά». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στα μαθήματα της ρωσικής ως ξένης γλώσσας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι συμμετέχοντες σε αυτά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται κατά προτεραιότητα σπουδαστές αλλά και εργαζόμενοι, που τα αντικείμενά τους εμπίπτουν στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, επιδιώκουν να μάθουν τη ρωσική γλώσσα με τρόπο και σε βαθμό, ώστε η τελευταία να έχει για τους ίδιους τα μέγιστα δυνατά επιθυμητά αποτελέσματα.

Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο «Holding Mouzenidis Group» αφού προηγουμένως λήφθηκαν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της δραστηριότητας του κοινού, στο οποίο πρωτίστως θα απευθυνόταν (εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού), σε συνδυασμό με το επαγγελματικό κίνητρο, την επιδίωξη δηλαδή των συμμετεχόντων σε αυτό να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις δεξιότητες προφορικής επικοινωνίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ακώλυτη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην καθημερινή επαγγελματική τους ζωή αφετέρου δε η άρτια παιδαγωγική κατάρτιση των καθηγητών του «Russian Word» - όλα αυτά αποτελούν τους βασικούς και αδιαμφισβήτητους παράγοντες της ευόδωσης του συγκεκριμένου προγράμματος, οι οποίοι όχι μόνο δημιούργησαν τους όρους να αποδώσει αυτό τα μέγιστα αλλά επιπλέον ως αποτέλεσμα, εγγυήθηκαν την επίτευξη των στόχων, που τέθηκαν, παρά τον εντατικό, από άποψη μεθοδολογίας, χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (3 φορές / εβδομάδα, κάθε δύο εβδομάδες τεστ προόδου). Αυτού του είδους η μέθοδος, η οποία αποσκοπούσε στην κατάκτηση του τελικού στόχου μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, συνυπολογιζομένης της εργασίας πάνω στο εκπαιδευτικό υλικό με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας, επέτρεψε να ξεπεραστεί το εμπόδιο του φόβου για τον προφορικό λόγο, κατευθύνοντας το μάθημα σε αυτή καθ’ αυτή την επικοινωνία και τη συνακόλουθη ικανοποίηση, που νιώθεις, όταν αυτή πραγματοποιείται επιτυχώς.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σαν λογική συνέχεια για την πλήρη ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος δίνεται κάθε χρόνο σε όσους συμμετείχαν σε αυτό η μοναδική δυνατότητα να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης της ρωσικής ως ξένης γλώσσας, τις οποίες σε ετήσια βάση (Φεβρουάριο και Ιούνιο) διενεργεί το Εξεταστικό Κέντρο διεξαγωγής εξετάσεων στη γλώσσα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στην έδρα του κέντρου ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word». Εξαίρεση δεν θα αποτελέσει ούτε το τρέχον έτος, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων σπουδαστών αποφάσισε να συμμετέχει στην προσεχή θερινή εξεταστική περίοδο, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017. Η τελική αυτή δοκιμασία, κατά την οποία δύναται να προσδιοριστεί το επίπεδο των γνώσεων αλλά και να αναδειχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διδασκαλίας, συνιστά, δίχως άλλο, ένα σοβαρό κι ενδιαφέρον γεγονός τόσο για τους εξεταζόμενους σπουδαστές όσο και για τους δασκάλους τους.

Και ορισμένα λόγια για την τελευταία μας συνάντηση….

Ο απολογισμός μας, η τελική μας παρουσία «επί σκηνής» επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, πως τίποτα δεν έγινε επί ματαίω. Οι σπουδαστές, με τη συνδρομή των καθηγητών τους, με εύθυμη διάθεση και χιούμορ παρουσίασαν τις επιτυχίες τους στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τη ρωσική γλώσσα. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα περίφημα ρωσικά τραγούδια «Катюша» και «Смуглянка», να γελάσουν από κοινού με τους μαθητές στο χιουμοριστικό σκετς «Στο αεροπλάνο», έγιναν μάρτυρες μιας επίδειξης μόδας του παραδοσιακού ρωσικού καπέλου «Ушанка» (γούνινο ρωσικό καπέλο, που καλύπτει τα αυτιά), παρακολούθησαν τις ενημερωτικές παρουσιάσεις «Το Μετρό της Μόσχας», και ιστορίες για το σερβίρισμα του ρωσικού τραπεζιού, ενώ επίσης πήραν μέρος στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού παιχνιδιού «Ο τελευταίος ήρωας» .

Ευχαριστούμε και πάλι όλους, όσοι συμμετείχαν στον όγδοο κατά σειρά κύκλο των παρακολουθήσεων της ρωσικής ως ξένης γλώσσας για την υπομονή και το ζήλο τους να επιτύχουν το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, καθώς επίσης και τους καθηγητές του «Russian Word» για την περίφημη δουλειά τους και τον επαγγελματισμό τους. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη και τη συνδρομή τους και εκφράζουμε την ελπίδα, πως, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της περαιτέρω εμπειρίας που αποκτάται από όλους μας με το πέρασμα του χρόνου, το διαρκές αυτό εκπαιδευτικό πρόγράμμα, που από κοινού εκπονήσαμε και επεξεργαστήκαμε και το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση και την ευρεία διάδοση της ρωσικής γλώσσας και του ρωσικού πολιτισμού, θα διατηρήσει τον επίκαιρο χαρακτήρα του και στο μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι, εις το επανιδείν!

 

 

"Распорядись мудро настоящим!"

Завершился восьмой экспресс-курс по РКИ для работников сервиса и туризма на базе мэрии города Салоники
16 мая 2017 г. в рамках заключительного мероприятия по случаю окончания курсов русского языка (уровень А1) состоялось вручение сертификатов об успешном завершении очередной программы, проходившей на базе мэрии города Салоники.

Официальные гости, такие как зам.директора Департамента образования и спорта, г-н Димарелос C., атташе Генерального Консульства России г-н Потапов В., представитель Holding Mouzenidis Group г-н Параскевопулос B. отметили актуальность подобных учебных программ в сфере туризма, а также качественный уровень подготовки слушателей.

Уже четвертый год подряд коллектив преподавателей центра русского языка и культуры «Russian Word» при поддержке Holding Mouzenidis Group и в сотрудничестве с мэрией города воплощают в реальность желание десятков слушателей приобщиться к русскому языку и культуре.

В чем же секрет успеха данных курсов?

Очевидно, что развитие двусторонних отношений между Россией и Грецией в сфере туризма в последние годы набирает обороты. По-прежнему сильны наши богатые культурные, религиозные и исторические связи. Греция уже несколько лет занимает лидирующие позиции в вопросе выбора зарубежного направления для летнего отдыха россиян, а HR-службы сферы туризма все чаще в качестве основного требования при приеме на работу стали выдвигать знание русского языка. Успех греческого бизнеса в сфере обслуживания сегодня прямо пропорционален уровню подготовки обслуживающего персонала. Говорить по-русски становится недостаточным условием, важно – КАК говорить. Вот почему слушатели курсов РКИ, проводимых в мэрии, среди которых преимущественно учащиеся и работники сервиса и туризма, стремятся освоить русский язык с максимальной эффективностью.
Таким образом, программа, разработанная Holding Mouzenidis Group с учетом специфики деятельности целевой аудитории (работников сферы сервиса и туризма), а также профессиональный стимул, стремление учащихся освоить навыки элементарного устного общения, необходимые для свободного использования русского языка в повседневной профессионально-деловой жизни, и педагогическое мастерство преподавателей «Russian Word» - ключевые и неоспоримые параметры успеха данного учебного проекта, которые и позволили добиться максимальной эффективности программы, и, как результат, гарантировали достижение поставленных целей (несмотря на достаточно интенсивный с методической точки зрения формат обучения: 3 раза/нед., каждые 2 недели – срез знаний).

Подобная методика, нацеленная на конечный результат в сжатые сроки, с учетом освоения материала с носителями языка, позволила переступить барьер молчания, придав академическому курсу коммуникативную направленность с получением удовольствия от общения.

Стоит отметить, что в качестве логического завершения учебной программы студентам ежегодно предоставляется уникальная возможность пройти тестирование по РКИ, которое ежегодно (в феврале и июне) проводится Центром языкового тестирования СПбГУ на базе центра русского языка и культуры «Russian Word». Исключением не станет и этот год – большое количество студентов решили проверить свои знания и в летнюю сессию, которая пройдет в июне 2017 года. Итоговое тестирование как индикатор не только уровня знаний, но и качества преподавания – ответственное и волнительное мероприятие как для студентов, так и для педагогов.

Несколько слов о нашей последней встрече…

Отчетный концерт еще раз подтвердил, что все было не зря. Учащиеся, при поддержке своих педагогов, весело и с юмором продемонстрировали успехи в освоении русского языка. Зрители услышали знаменитые песни «Катюша» и «Смуглянка», посмеялись вместе со студентами в юмористическом скетче «В самолете», стали свидетелями модного дефиле «Традиционного русского шлема «Ушанка»», познавательных презентаций «Метро Москвы», историй о сервировке русского стола, а также поиграли в греческую версию телевизионной игры «Последний герой».

Еще раз благодарим всех слушателей восьмого курса лекций по РКИ за терпение и усердие, а также преподавателей «Russian Word» за проделанную работу и профессионализм.
Отдельную благодарность выражаем партнерам за доверие и сотрудничество, и выражаем надежду, что наш отработанный, с учетом времени и опыта тандем, имеющий своей целью продвижение русского языка и культуры в Греции, не потеряет своей актуальности и в дальнейшем.

До новых встреч, друзья!
Медиацентр Russian Word.

GDPR COMPLIANCE UNDER CONSTRUCTION

Επικοινωνία

Η γραμματεία θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1/9 και ώρες 11.00-21.30

  • Διευθ: Εθν. Αμύνης 9 & Τσιμισκή 131, Θεσσαλονίκη
  • Τηλ: 2310220822
  • Email: russianwordgr@gmail.com
  • Κιν: 6977719201

Facebook

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…